Vinorodni okoliš - CONSTANTINI SUPERIOR QUALITY WINES


Vinorodni okoliš Goriških brd spada v severnejši del sredozemskega vinogradniškega območja, ki je pod blagim vplivom hribovitega alpskega področja. Mednarodna klimatska klasifikacija ga uvršča v območje CII.

Pokrajina Goriških brd je razgibana in slikovita, terasasto obdelana pobočja gričev s povprečno nadmorsko višino 150 m so primerna za visoko kakovostno vinogradništvo.  Gričevnat svet Brd se nadaljuje v italijanskem delu, poimenovanem Collio.

Bližina jadranske obale, ki je v povprečju oddaljena le dvajset kilometrov, vpliva na manjše letne temperaturne razlike in ohranja prijetno mikroklimo. Bližina morja pomaga ustvarjati posebne razmere, saj odboj sonca od površine morja učinkuje kot dvojna osončenost. Prodor zraka je različen: z juga prodira topel zrak z Jadranskega morja, zadnji obronki Julijskih Alp pa dovoljujejo le rahel prehod hladnih zračnih mas s severa. Poletne noči ohlajajo sape iz smeri Alp, kar ugodno vpliva na oblikovanje kislin in aromatičnih snovi v grozdju.

Prsti briškega območja so sestavljene iz slojevitega laporja, peščenjaka in ilovice eocenskega izvora. Nastale so pred milijoni let v morju, ki je takrat prekrivalo to območje.

Vinorodni okoliš Goriška Brda skozi čas

Na tem območju z izjemno ugodnimi geopedološkimi in vremenskimi razmerami je vinogradništvo poznano že zelo dolgo, saj njegovi začetki segajo v predrimske čase.

V rimskih časih so Brda spadala v deseto regijo "Venetia et Histria". Takrat so jih imenovali Colles ali In Collibus. Od leta 181 pred našim štetjem je bilo v bližini mesto Oglej - Aquileia eno izmed devetih najpomembnejših mest Rimskega cesarstva. Pod oglejski patriarhat so spadala tudi Brda.

Krščanstvo, ki se je v te kraje širilo iz Ogleja, je bilo prisotno že v 6. stoletju. Domnevajo, da je bila prva kapela v Medani zgrajena leta 630.

Čez ozemlje Goriških brd je do 19. stoletja potekala meja med Beneško republiko in avstrijskimi deželami, po zedinjenju Italije in nastanku Avstro-Ogrske pa med novima državama. V drugo polovico 19. stoletja segajo začetki gojenja francoskih sort grozdja.01 tradicija


01 tradicijaTo spletno mesto zaradi boljšega upravljanja in brskanja po njem uporablja piškotke (cookies). Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več informacij