lux

LUX

VRHUNSKO VINO ZGP

Rdeča zvrst LUX pridelana iz sort merlot in cabernet sauvignon iz grozdja vinogradov na terasah. Merlot izraža svoj potencial na specifični zemlji, legah ter mikroklimi z gladkim, mehkim vinom. Cabernet sauvignon daje zvrsti Lux aromatičnost. Celota je oblikovana skladno.

Sorta grozdja: merlot, cabernet sauvignon
Vinorodni okoliš: Goriška Brda
Tla: fliš eocenskega izvora (lapor in peščenjak), prst bogata z minerali.
Lega vinogradov: J
Vzgoja trt: enojni guyot
Nadmorska višina: 90 m
Trgatev: Oktobra, ob polni zrelosti grozdja. Ročno obrano grozdje. Skrbno ravnanje z grozdjem in moštom.
Maceracija: 10 dni v inoks posodi v stiku z jagodnimi kožicami. Dokončna fermentacija v inoks posodah.
Zorenje: 2 leti v hrastovih sodih. Zorenje se nadaljuje po vstekleničenju.
Sladkorna stopnja: suho
Steklenice in embalaža: Steklenice Bordolese EUROPEA 0,75 l / kartoni po 12 steklenic

Servirna temperatura: 18 °C
Opis: Temno rubinasta, živahna barva. Plemenita cvetica. Zaznavajo se zreli gozdni sadeži, temne češnje, toast s prijetno noto lesa. Kompleksno in mineralno vino s prijetno kislino in umirjenimi tanini, skladen okus. Poln pookus.

Gastronomske kombinacije
Predjedi: mesni narezki
Predjedi: testenine z aromatičnimi omakami
Predjedi: pražena jetrca v vinski omaki
Predjedi: goveji jezik
Ribe: tuna, losos, mediteranski golaž
Rdeče meso: kuhano meso
Rdeče meso: pečena svinjina, biftek
Divjačina: fazan, račji file v borovničevi omaki
Siri: zreli siri


Zvrst LUX doseže največjo izraženost v prvih osmih letih, nato pa lahko ob ustreznih pogojih hranjenja v steklenici preseže deset let in več.

Zvrst LUX s potencialom zorenja v steklenici deset let in več. Struktura in harmonija arom z leti zorenja pridobivata kompleksnost in buke. Zaradi ustreznega micro-terroirja in naravnega načina pridelave vino ohranja svežino, polnost okusa in vitalnost.


Rdeče vino. Suho vino.
Tla: Fliš eocenskega izvora (lapor in peščenjak).
Izbrane lege in grozdje – mikro-terroir.
Maceracija: 10 dni v inoks posodi.
Vinifikacija: Fermentacija pri kontrolirani temperaturi v inoks posodah.
Zorenje: 6 mesecev v hrastovih sodih.

To spletno mesto zaradi boljšega upravljanja in brskanja po njem uporablja piškotke (cookies). Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več informacij