CABERNET SAUVIGNON
VRHUNSKO VINO ZGP
Pridelan iz grozdja vinogradov sorte cabernet sauvignon na terasah.Tla in ekspozicija: večinoma so to laporji in peščenjaki flišne formacije iz eocena, ki so značilni za gričevnato območje z južno in jugovzhodno ekspozicijo.
Sorta grozdja: cabernet sauvignon Vinorodni okoliš: Goriška Brda Tla: fliš eocenskega izvora (lapor in peščenjak s prevladujočo glinasto komponento), z minerali in morskimi fosili bogata prst. Lega vinogradov: J Vzgoja trt: enojni guyot Nadmorska višina vinogradov: 100 m Trgatev: Začetek oktobra, ob polni zrelosti grozdja. Ročno obrano grozdje. Skrbno ravnanje z grozdjem in moštom. Maceracija: Deset dni v inoks posodi v stiku z jagodnimi kožicami. Fermentacija v inoks posodah. Sodi: Bariki (fr. barriques), izdelani po našem naročilu iz slovenskega hrasta, izbor. Zorenje: pri kontrolirani temperaturi v inox posodah. Zorenje se nadaljuje po vstekleničenju. Sladkorna stopnja: polsuho Steklenice in embalaža: Steklenice Bordolese EUROPEA 0,75 l /karton 12 stekleni.
Servirna temperatura: 18 °C Opis: rubinasto rdeča barva z granatnimi odsevi. Na okusu zrelo sadje: temne češnje, maline, rdeče pomaranče, nageljnove žbice in fine začimbe. Polno telo z mehkimi tanini in prijetno svežino. V letih zorenja struktura pridobiva na eleganci in prefinjenosti okusa ter ohranja svežino, sadnost in skladnost okusa. Kompleksno in mineralno vino. Harmoničen poterina z divjačinookus.
Gastronomske kombinacije Predjedi: mesni narezki Predjedi: terina z divjačino Predjedi: lazanja, terina z divjačino Zelenjavni krožniki: pečena zelenjava Ribe: mediteranski golaž, ribe na žaru Divjačina: fazan, raca v vinski omaki Rdeče meso: svinjska potrebušnina Rdeče meso: biftek z omako, rostbif Siri: zreli siri
CABERNET SAUVIGNON doseže največjo izraženost v prvih petih letih, nato pa ob ustreznih pogojih hranjenja v steklenici preseže pet let in več.
CABERNET SAUVIGNON s potencialom zorenja v steklenici pet let in več. Struktura in harmonija arom z leti zorenja pridobivata kompleksnost, eleganco in buke. Zaradi ustreznega micro-terroirja in naravnega načina pridelave vino ohranja svežino, sadnost, polnost okusa in vitalnost.
|