vitis

Vitis

IZBRANE LEGE

Belo vino Vitis je pridelano iz izbranega, najboljšega grozdja vinogradov na terasah. Chardonnay oblikuje strukturno in polno zvrst, sauvignon dodaja sortni karakter, odraz selekcije, vrste zemlje in mikroklime. Zeleni sauvignon dodaja sortno ekstraktnost. Zvrst je oblikovana skladno.

Sorta grozdja: chardonnay 70%, sauvignon 20%, zeleni sauvignon 10%
Vinorodni okoliš: Brda Slovenija in DOC Collio Goriziano Italija
Tla: fliš eocenskega izvora (lapor in peščenjak), prst bogata z minerali.
Lega vinogradov: JV in JZ
Vzgoja trt: enojni guyot
Nadmorska višina vinogradov: 100 m
Trgatev: Začetek septembra, ob polni zrelosti grozdja. Ročno obrano – izbrano grozdje. Skrbno ravnanje z grozdjem in moštom. 
Vinifikacija: Fermentacija pri kontrolirani temperaturi v inoks posodah.Maceracija: 12 ur.

Zorenje: 8 mesecev v inoks posodah.

Sladkorna stopnja: suho

Embalaža: Bordolese MED 0,75 l/kartoni po 12 steklenic.
Servirna temperatura: 12 °C.
Opis: Zlato rumena barva. Vinska cvetica je neusahljiva. Na okusu hruška in mandlji. Svež in kompleksen okus z mineralnimi zaznavami. Strukturno vino s prijetno kislino. Polen in saden pookus.

Gastronomske kombinacije
Predjedi: šparglji, foie gras, testenine in rižote z morskimi sadeži, jedi z belimi tartufi

Ribe in lupinarji: romb na žaru, ostrige, jastog 

Belo meso: ocvrti mladi piščanec

Rdeče meso: telečji medaljoni v pomarančni smetani, telečja pečenka

Siri: srednje zreli siri 

Vitis postrežen na svetovnem izboru Gourmand Cookbook Awards v Pekingu.

Zvrst Vitis s potencialom zorenja v steklenici 5 let in več. Bogata struktura in harmonija arom z leti zorenja pridobivata kompleksnost, eleganco in buke. Zaradi ustreznega micro-terroirja in naravnega načina pridelave vino ohranja svežino, polnost okusa in vitalnost.

Nagrade
BRONASTA MEDALJA Finger Lakes International Wine Competition ZDA

1 bronze
Belo vino. Suho vino.
Tla: Fliš eocenskega izvora (lapor in peščenjak). Izbrane lege in grozdje – mikro terroir.
Maceracija: 12 ur.
Vinifikacija: Fermentacija pri kontrolirani temperaturi v inoks posodah.
Zorenje: 8 mesecev v inoks posodah.

To spletno mesto zaradi boljšega upravljanja in brskanja po njem uporablja piškotke (cookies). Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več informacij